Nytt år, nya tag

Nytt år, nya tag

Nytt år innebär nya idéer och nya tag. I alla fall för mig. Precis vid den här tidpunkten förra året bestämde jag mig för att det här är året då jag skulle våga satsa fullt ut på min företagsidé. Så blev det också. Den sista juli arbetade jag min sista arbetsdag i ett annat företag, och efter det har jag stått på egna ben helt och hållet. Aldrig tidigare har jag lärt mig så mycket som jag gjort under de senaste fem månaderna.

I höstas funderade jag mycket på hur jag skulle få fram mina värderingar och idéen med mitt företag. Med olika inlägg på social media har jag försökt beskriva detta, men jag har ändå saknat en annan plattform att uttrycka mig på. Jag har dessutom en älska-hata-relation till social media. Ibland (läs:ofta) ger social media mig ångest, men ibland är den också guld värd; speciellt när man letar inspiration och likasinnade personer. Jag är dock mer den typen som ser på från sidan, sällan diskuterar jag eller ens gör inlägg på mitt personliga konto. Trots det använder jag både Facebook och Instagram dagligen, men det blir ett enda scrollande utan socialt deltagande från min sida. Förutom detta, har språkfrågan varit den största bromsen i mitt företags aktivitet på social media. Ofta har jag idéer, men det har varit svårt att kortfattat få fram det jag vill och dessutom på både svenska och finska. Som svenskspråkig vill jag ju helst skriva på svenska, men tänker sedan att jag med svensk text inte når ut till finskspråkiga och därmed mistar eventuella kunder. Då brukar jag börja med den svenska texten och översätter sedan i alla fall en del till finska, och ibland blir det andra vägen. Det känns dock som om allt blir för krångligt om man ska försöka vara alla till lags. Och när saker och ting blir för komplicerade är det lätt att skjuta fram eller ge upp dem. Jag är ju faktiskt ingen statlig instans och det finns inga regler för vilket språk jag borde använda, jag kan ju faktiskt välja det själv. I djungeln av perfekta foton och bildtexter, som man ser speciellt på Instagram, känns det ofta som att jag inte har något alls att ge. Jag kan sitta två timmar med att klippa ihop videoklipp och foton till en reel, bara för att nå en tredjedel av mina följare och få några likes. 

Allt ovanstående har nu lett till att jag startat denna blogg. Förutom att jag här kan visa upp allt jag gjort utan att det försvinner i kopiösa mängder av innehåll på social media, är det också ett verktyg och en dagbok för mitt arbets-jag. Jag tror att alla plattformerna tillsammans kan funka riktigt bra. Dessutom är det kul att skriva. Antagligen har avsaknaden av arbetskompisar också gjort att jag har saknat ett ställe där jag kan ventilera mig och framföra mina tankar, utan evigt domedagsscollande på some.

Bloggen, tillsammans med en "goal planner" dit jag skriver ner alla mina arbetsuppgifter helt fysiskt med riktig penna varje vecka och ett häfte med viktiga anteckningar för kommande projekt, ska hjälpa mig att sträva dit jag vill komma år 2024. Vad har jag då planerat? Det här året har jag planerat att ta in konsten i mina projekt! Mer info om detta kommer i ett annat inlägg, men helt superspännande kommer det att bli och jag är "helt sjukt taggad" på detta, som min dotter så fint skulle uttrycka det. Jepp, hon kollar på Netflix på svenska. 

Hur som helst hoppas jag att just du vill följa med mig här på bloggen. Nu ska jag återgå till de planerade arbetsuppgifterna. Trevlig fortsättning på måndagen!

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.