Två custom-projekt från december

Två custom-projekt från december

Som egenföretagare bestämmer man ju själv sina arbetstider, och fastän jag alltid ser fram emot relativt lediga veckoslut, så hittar jag mig själv arbetandes vid datorn varenda söndag kväll. En "ledig helg" smyger sig jobbet in ändå, som i något epostmeddelande som måste svaras på, någon skiss som måste göras, några whatsapp-meddelanden och allt som oftast städning av arbetsytor. Vem har tid att städa på vardagar? Men jag antar att det är så här det blir när man arbetar hemifrån. Det har både sina för- och nackdelar.

I november och december var det flera kunder som tog kontakt angående kustomerade arbeten. Jag älskar sådana här projekt, för dels får jag tips på vilken sorts produkter det finns efterfrågan på, och dels är det roligt att få skissa upp dessa produkter "from scratch" och sedan ännu få arbeta fram produkten. För varje projekt jag gör lär jag mig nya saker, och fastän jag helst hade lärt mig precis allt redan förrförra året, är ju faktum det att man lär sig först när man gör. Det handlar om allt från att ta reda på vilket som är det ultimata limmet till olika projekt samt ytbehandling av produkter och val av beslag för fastsättning eller upphängning av produkter. Så även dessa gång lärde jag mig en hel del, och ett enda misstag vid tillverkningen ledde till att jag fick tillverka Vårnäs-skylten två gånger.

Villa Vårnäs-skylten är tillverkad av limträskiva och har måtten 50 x 25cm. Kanterna på ovansidan är frästa runda för att ge ett mjukt intryck. Skivan målades med Tikkurilas vita utomhusmöbelfärg. Den är lätt att arbeta med och ger en beständig färg som håller i åratal. Texten är laserskuren inhemsk björkfaner som målats svart med denna färg. Jag gjorde ifjol ett projekt med samma utomhusfärg som nu, och hade inga problem med att lägga utomhuslack på den då, men denna gång var lacken för tjock och samlade sig kring alla bokstäverna och blev gul till färgen! Katastrof helt enkelt! Jag antar att detta berodde på kylan. Det var kanske 6-7 grader inne i studion, men det räckte tydligen inte. Inte heller hjälpte det att späda ut färgen med lackbensin. Det enda jag kunde göra var att göra om alltihop och göra rätt. Istället för utomhusmöbellacken, fick den nya skylten 4 lager spraylack, och då fokuserade jag på texten. Botten är färdig i sig med utomhusfärgen. Men summa summarum är jag jättenöjd med hur den till slut blev! Så stilren och tidlös. Är också lite extra förtjust i fontkombinationen! Jag köper fonter till mina projekt med rätt till att använda dem i kommerciellt syfte. 90% av mina projekt är gjorda med köpta fonter.

Sen gjorde jag också en dörrskylt till systrarna Emma och Alexandra. Kunden ville gärna ha med två svartvita katter på skylten, och så fick det bli! Även denna skylt skulle göras i svart-vitt, men för att mjuka upp denna och ge mera liv åt den lät jag den nedre halvan av skylten vara obehandlad. Katterna ritade jag upp på iPaden och vektoriserade. Bottenskivan (3mm björkfaner) är betsad vit och bokstäverna spraymålade. Jag gillar massor att göra sådana här produkter riktade till barn, och tror bestämt att jag ska göra några modeller att lägga upp i webshoppen. Just det, den här är 40cm i diameter. Hur hänger man då upp en sån här skylt på en dörr? Jag rekommenderar att använda command strips, som är som en sorts kardborre som tejpas på både dörr och produkt.

Jag har annars uppdaterat custom work-sidan! Checka in den!

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.